Winterdipje in Nederland

Nog een paar weken en dan begint de winter pas echt, maar eigenlijk lijkt het nu al gaande. De dagen zijn korter, de temperatuur is gedaald en meer dan de helft van Nederland heeft een verminderde stemming. Ja, dit leest u goed! Uit onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van ons land in de winter een stuk minder blij is.

Uit onafhankelijk onderzoek is gebleken dat ongeveer 59% van de Nederlanders zich tijdens de winterperiode een beetje anders voelt. Dit gevoel kan bestaan uit dat men zich sneller irriteert, dat men minder energie heeft om dingen te ondernemen en dat men zich eerder slaperig voelt.

Oorzaak

De winterdip heeft één aantoonbare oorzaak. De hersenen raken een beetje uit balans door de kortere dagen. Wanneer de hersenen via de ogen registreren dat het donker is buiten, geven ze het slaapstofje melatonine af en wordt men automatisch slaperig. Wanneer dit slaapstofje afgegeven wordt is het lastig om je te verzetten tegen de slaap. Dit is niet het enige stofje wat de hersenen reguleren. De hersenen sturen bijna alle lichamelijke en biologische processen aan. Als deze biologische klok verstoord wordt gaan de hersenen op de verkeerde momenten verkeerde stofjes afgeven, of juist niet afgeven. Dit kan uiten in de bekende vermoeidheid, maar ook in andere gezondheidsklachten.

Een bijzonder feit dat blijkt uit hetzelfde onderzoek is dat er een percentage van 16,5% is die aangeeft dat ze in de winter slechter slapen dan normaal. Bijzonder hier aan is dat over het algemeen mensen beter slapen in de winter omdat het zo lang donker is.

Oplossingen

Een aantal dingen die gedaan kunnen worden tegen de winterdip zijn bijvoorbeeld lichttherapie, extra fruit en groenten eten, extra naar buiten gaan en mediteren. Door te mediteren leert u afstand te doen van problemen en ze daardoor meer objectief te bekijken. Zorg daarnaast dat, ook al zit u de hele dag op kantoor, u genoeg daglicht ziet. Ga bijvoorbeeld bij het raam zitten, of loop een paar keer op een dag een rondje buiten.

Bron: Bedden.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *