Welk type matras past bij mij?

De keuze in matrassenland is reuze. Er zijn verschillende typen matrassen te koop, met een grote variatie in prijs en kwaliteit. In dit artikel behandelen we de verschillende types matrassen die er op de markt zijn, zodat je als je op zoek bent naar een nieuw matras, beslagen ten ijs komt.

Welke typen matrassen zijn er?

De matrassen die je vandaag de dag aantreft in matrassenwinkels zijn onder te verdelen in vijf categorieën: polyether, koudschuim, traagschuim, latex en pocketvering. Als je een nieuwe matras koopt, zal deze binnen één van deze vijf categorieën vallen. Per categorie vertellen wij je over de kwaliteiten van de matras. Tot slot zijn tegenwoordig de topmatrassen populair. Ook over topmatrassen vertellen wij je graag.

Polyether-matras

Het polyether-matras maakte zijn opmars in de jaren 60 van de vorige eeuw. Polyether was het eerste synthetische en anti-allergische alternatief voor traditionele matrassen met kapok of veren. Hoewel polyether-matrassen steeds minder gebruikt worden sinds de opkomst van koudschuim en traagschuim, zijn ze qua prijs onverslaanbaar. De polyethermatras is zeer vriendelijk voor de portemonnee. Daarnaast is de polyether-matras veerkrachtig en duurzaam. Voor het weinig veeleisende lichaam en een kleine portemonnee is een polyether-matras heel geschikt.

Koudschuim-matras

Ook koudschuim-matrassen zijn relatief betaalbaar. De meeste koudschuim-matrassen zijn zeer degelijk in uitvoering en afwerking. Door de grote poriën biedt koudschuim een goede vochtregulatie en ventilatie. Dat maakt de koudschuim-matras tot een hygiënischer en beter ventilerend matras dan de polyether-matras. Het materiaal vormt zich goed naar het lichaam en heeft bovendien een lange levensduur. Wanneer je bij een hoogwaardige koudschuim-matras een goede matrasdrager gebruikt, zal kuilvorming niet snel voorkomen en heb je lang plezier van je aankoop. Eigenlijk is er op de koudschuim-matras dus niet zo veel aan te merken. Een prima matras voor een prima prijs.

Traagschuim-matras

Traagschuim wordt ook wel nasa-schuim genoemd. Dat komt omdat deze materiaalsoort is ontwikkeld door de NASA. Uiteindelijk vond het materiaal geen toepassing in de ruimtevaart, maar vond het wel zijn weg naar de matrassenwereld en gezondheidszorg.

Traagschuim-matrassen hebben de bijzondere eigenschap dat het zich onder invloed lichaamstemperatuur, vormt naar het lichaam van de gebruiker. Dat maakt het matras bij uitstek geschikt voor mensen met lichamelijke klachten of gewrichtspijn. Ook de vochtregulatie van het materiaal is prima in orde. De ventilatie is iets minder dan bij koudschuim. Prijstechnisch vind je traagschuim van het middensegment tot de hogere prijsklasse, afhankelijk van kwaliteit en leverancier.

Latex-matras

Latex-matrassen zijn een beetje een ondergeschoven kindje. Dat komt voornamelijk omdat natuurlatex prijzig is, terwijl synthetische latex kwalitatief te wensen overlaat. Een matras van synthetische latex wordt meestal als warm ervaren, kent een slechte vochtregulatie en ventilatie en slijt bovengemiddeld snel onder invloed van transpiratie. Om deze redenen worden kopers vaak richting matrassen met een vergelijkbaar comfort geleid (traagschuim of pocketvering).

Een goed matras van natuurlatex is echter in sommige gevallen helemaal geen slecht idee. De nadelen van synthetische latex zijn niet of nauwelijks aan de orde (nog steeds is het wel een warm matras, maar de ventilatie en vochtregulatie zijn bij natuurlatex prima in orde), en bovendien heeft een matras van natuurlatex of Talalay een uitstekende drukverdeling. Ook is een latex-matras uitstekend geschikt voor gebruik op elektrisch verstelbare bedbodems. Kortom: ben je geïnteresseerd in een latex-matras, laat je dan goed informeren over de gebruikte materialen en kies voor kwaliteit in plaats van prijs.

Pocketvering-matras

Een pocketvering-matras heet zo, omdat de veren in de kern van de matras allemaal in een eigen zakje (pocket) zitten. Dit aantal veren kan oplopen tot wel 1000 stuks per matras. Door de vrije ruimte tussen de veren van een pocketvering-matras, heeft dit type matras een zeer goede ventilatie en vochtregulatie. Wanneer je het snel warm hebt, is een pocketvering-matras een goede keuze (zeker wanneer de toplaag van koudschuim is).

Bij de meeste pocketveringmatrassen zijn zogenaamde comfort-zones aangebracht. In deze zones zijn veren gebruikt met een andere veerkracht dan in de andere delen van het matras. Op deze manier ontstaat een matras dat je lichaamsdelen individueel de juiste ondersteuning biedt en je lichaam optimaal ondersteunt. Veringmatrassen zijn minder geschikt voor verstelbare bedbodems.

Een nadeel van een pocketvering-matras is de rand: aan de rand van het matras vind je geen pocketveren, maar een zogenaamde border van circa 7 centimeter dik. Door deze border verliest het matras ca. 12% aan slaapoppervlak. Als je vaak aan de rand van het matras ligt of slaapt, profiteer je dus niet van de pocketveren. Bovendien kan slijtage zorgen voor kuilvorming aan de rand van de matras. Bij eenpersoonsbedden wordt deze klacht niet vaak gehoord, maar zeker bij tweepersoonsbedden is dit iets om rekening mee te houden.

Topmatras

De laatste jaren is de topmatras in opkomst. Topmatrassen worden bovenop de matras gelegd. Meestal hebben ze een dikte van 5 tot 14 centimeter en ze worden geproduceerd in verschillende materialen: wol, polyether, koudschuim, latex of traagschuim. Er zijn verschillen in stevigheid, ondersteuning en duurzaamheid, die grotendeels overeenkomen met gewone matrassen in die materialen. Door het lichte gewicht is een topmatras gemakkelijker te keren dan een gewoon matras.

Er zijn redenen vóór en tégen het gebruik van topmatrassen. Voordelen van een topmatras kunnen zijn: het bieden van comfort of een betere ondersteuning wanneer de gewone matras dat onvoldoende doet, het verlengen van de levensduur van het gewone matras of het minder vaak hoeven draaien van de gewone matras.

Is jouw matras doorgezakt, dan lost een topmatras dat niet op. Je zult de kuil blijven voelen. Bovendien is een topmatras niet per definitie comfortabeler: als jouw gewone matras past bij jouw lichaam, heeft een topmatras vanuit het oogpunt van comfort of ondersteuning geen toegevoegde waarde. In het slechtste geval, dat wil zeggen: als je een verkeerd topmatras kiest, is de topmatras zelfs van negatieve invloed op de kwaliteit van jouw nachtrust.

Op zoek naar een matras?

Slaapkamerweb heeft matrassen in elke categorie op voorraad. Bovendien schreven wij op ons eigen blog onlangs een uitgebreid artikel over het kiezen van een matras. In dat artikel wordt ook aandacht besteed aan bijvoorbeeld lichaamslengte en –gewicht, allergieën, gewrichtspijn, hygiëne, temperatuur en prijs. Heb je behoefte aan meer informatie, lees dan:  Welk matras past bij mij?

Slaapkamerweb

Dit artikel werd aangeboden door Slaapkamerweb, de webshop van slaapkamer-speciaalzaak Demmers v.o.f. in Zutphen (GLD). Al meer dan 30 jaar is Demmers een begrip in de wijde omgeving. Onze winkel met showroom is gevestigd aan de Hekkehorst 30 te Zutphen. Je bent van harte welkom om te komen kijken en/of proefliggen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *