TOG Waarde in Baby Beddengoed.

DSC_5570Misschien heb je het wel eens gezien, maar het kan zo maar zijn dat je het nog nooit bent tegengekomen. De TOG-waarde in baby textiel en beddengoed. In Nederland is deze waarde nu een verplichting geworden. Alle leveranciers en merken van Baby Textiel zijn verplicht om een TOG-waarde te vermelden op hun wiegdekens of dekentjes voor een ledikant. Maar ook op bijvoorbeeld baby slaapzakken, inbakerzakken etc. In principe alles waar een baby mee ingepakt wordt of kant worden als het ligt heeft een verplichting voor het aangeven van de TOG-waarde. Het is een veiligheidsnorm van het VBKV de vereniging van baby en kleutervak binnen Nederland.

De TOG-Waarde (Thermal Overall Grade) is eigenlijk gewoon een index cijfer die een vermelding geeft voor warmte weerstand en isolatie van Baby textiel en beddengoed artikelen. Het is natuurlijk al algemeen bekend dat de warmtestuwing een flink risico is bij kinderen tot 1 jaar, het is een veroorzaker van wiegendood. De TOG-Waarde is een index cijfer en wordt gemeten bij een normale kamertemperatuur. De waarde moet liggen tussen de 0-4, komt het boven de 4 uit dan is er een risico op warmtestuwing. Zo is de waarde van een Little Dutch fleece deken bijvoorbeeld 1.6. dit is een goede waarde. De gebreide baby dekens van Jollein Little Naturals hebben een waarde van 0.9, deze zijn dan ook wat luchtiger. Natuurlijk veranderd de waarde weer zodra je een dekentje dubbel vouwt (bijvoorbeeld in de reiswieg), hierbij komt dan ook normaal gezond verstand kijken.

Je vindt de waardes voor baby dekens op de producten zelf. Kun je de waarde niet vinden, neem dan even contact op met een medewerker van de shop of het merk waar het dekentje van is.

Natuurlijk blijft het ook wel een zaak voor de ouders en verzorgers om te kijken naar de persoonlijke omstandigheden van hun kindje. Is het warm in de zomer dan hoeft je kindje niet zwaar ingepakt onder dekens in een ledikant te liggen, maar is het buiten winters koud en is de kamertemperatuur hierdoor ook wat lager? Dan is een warme deken zeker een goed idee. Heeft je baby bijvoorbeeld verhoging door koorts of griep is een warme deken of slaapzak geen goed idee. Je moet je baby altijd goed en regelmatig controleren, zeker wanneer deze ziek zijn. Hiervoor zijn er speciale baby thermometers te krijgen voor in het oor. Je controleert hiermee heel eenvoudig de temperatuur van je kindje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *