Op zoek naar het juiste matras

Over het algemeen brengt een persoon éénderde van zijn leven door in bed. Omdat geen enkel persoon gelijk is aan de ander, is de keuze van het bed en matras van cruciaal belang voor je gezondheid. het juiste matras kan uw gezondheid verbeteren of beschermen, waar een slecht uitgekozen matras je gezondheid zal verslechteren. Hierbij worden vaak klachten aangehaald als spierspanningen en chronische rugklachten.

Om u te helpen met het zoeken van een goed matras hebben wij enige aandachtspunten opgesteld:

  1. Probeer een nieuwe matras eerst uit
  2. Om de druk op uw rug te verlagen is een traagschuim matras uitermate geschikt
  3. U moet zich goed kunnen bewegen op een matras
  4. Een matras die zich vormt naar uw lichaam voelt zacht aan

De keuze van een matras is het onderwerp van vele wetenschappelijke onderzoeken. Hieronder volgen enkele uitspraken die uit deze onderzoeken naar voren komen.

Probeer de matras eerst uit

Oud-adviseur voor de Koninklijke Auping, tegenwoordig senior wetenschapper aan de Universiteit van Wagening, stelt dat individuele nuances voor matrassen altijd aanwezig moeten zijn, maar dat deze getest moeten worden door een matras proef te liggen. Het uitproberen van een matras is essentieel.

Wel bewegen, maar niet te vaak

Dr. ir. R.H.M. Goossens, als onderzoeker naar ergonomie verbonden aan de TU Delft, onderzocht de ergonomie van het slapen. Uit zijn onderzoek kwam naar voren dat slapen veel actiever is dan we denken. Per nacht veranderen we gemiddeld 35 keer van slaappositie of houding. Voor ons lichaam zijn er twee belangrijke redenen om te blijven bewegen in onze slaap:

  1. De tijd die we slapen gebruiken we om onze wervelkolom te laten herstellen. Dit herstelproces is afhankelijk van de toegevoerde lichaamsvloeistoffen en deze kunnen alleen aangevoerd worden als ons lichaam beweegt
  2. De tweede reden om te blijven bewegen in je slaap is de bloedtoevoer naar je ledematen. Alleen door de beweging van onze ledematen wordt er bloed naar deze delen van ons lichaam gestuurd. Zelfs bij een ideaal matras krijgt ons lichaam het niet voor elkaar om de toevoer van bloed naar de ledematen te voltooien.

Vanwege deze twee essentiële redenen moet de matras er voor zorgen dat we zonder moeite van houding kunnen veranderen en dat we in die nieuwe houding ook meteen weer lekker liggen.

Een goed vervormend matras voelt zacht aan

Bart Haex, hoofd van het laboratorium voor Functionele Biomechanica aan de katholieke universiteit van Leuven, stelt dat veel mensen op dit moment op een te hard matras slapen. Hij adviseert mensen daarom zich even de tijd te geven om een nieuw matras uit te proberen.Het duurt wel drie weken voordat je aan een nieuw bed gewend bent en je lichaam zich daarop heeft ingesteld.

Een goede matraskeuze is dus uiterst belangrijk. Naast goede matrassen is een goed en op het individu toegepast advies echter zeker ook belangrijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *