vrouwen meer slaap nodig

Mannen minder slaap nodig dan vrouwen

Nee mannen, u hoeft nu niet massaal op de tafel te dansen omdat jullie minder slaap nodig hebben. Vrouwen zijn namelijk multi-taskers en dit heeft een grote impact op de hersenen. Deze hebben daarom langer de tijd nodig om te herstellen, en dat gebeurt nu eenmaal tijdens de slaap.

Het onderzoek naar slaapgedrag van mannen en vrouwen werd gedaan aan de Duke University in North Carolina, waarbij vooral gekeken werd naar het herstelproces van het brein. Volgens de wetenschappers doen vrouwen gedurende de dag meerdere activiteiten tegelijkertijd, waardoor de hersenen ’s nachts langer de tijd nodig hebben om te herstellen. In vergelijking met de mannelijke groep was dit minder het geval. Uitzondering op de regel zijn mannen in een functie met hoge verantwoordelijkheid, ook zij moeten langer slapen om de hersenen voldoende te laten herstellen.
De onderzoekers gaven ook aan dat, om oververmoeidheid tegen te gaan, een middagdutje goed werkt. Het middagdutje mag dan echter niet langer dan negentig minuten duren, anders wordt de vermoeidheid erger.

vrouwen slapen langerNaast dat de slaapduur van vrouwen invloed heeft op het herstel van de hersenen, beïnvloed het ook nog eens de relatie met hun partner. In een ander onderzoek is gekeken naar 32 stelletjes, van gemiddeld 32 jaar, die verder geen last hadden van slaapstoornissen of andere psychiatrische aandoeningen. In het onderzoek sliepen zij tien nachten samen, waarbij elke keer gemeten werd hoe lang het duurde voordat zij in slaap vielen. De koppels moesten de volgende dag gevoelens in kaart brengen, zoals ondersteuning van de partner of juist bekritisering van de partner.

Uit het onderzoek bleek dat de vrouwen die minder snel in slaap vielen, de volgende dag een negatief effect op de relatie signaleerden. Dit werd ook opgemerkt door de mannelijke groep. De slaap van de mannen had echter bijna geen effect op de relatie. Tot slot werd al in eerdere studies ontdekt dat vrouwen beter slapen met een partner aan hun zijde.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *