Kans op prostaatkanker door slaapproblemen

Dat slaapproblemen een slechte invloed op de gezondheid hebben is bij de meeste mensen bekend. Maar onderzoekers van de Universiteit van Ijsland in Reykjavik hebben nu ook aangetoond dat er een verband bestaat tussen de kans op prostaatkanker en slaapproblemen.

Voor het onderzoek zijn 2425 mannen onderzocht in de leeftijdscategorie 67 tot 96 jaar. Alle mannen in de testgroep hebben vragen beantwoord over hun slaapgedrag en eventuele slaapproblemen. Hierbij gaven zij ook aan of ze voor hun slaapproblemen eventuele slaapmedicatie gebruiken. De periode waarin de mannen onderzocht en gevolgd zijn is vijf jaar.

Uit het onderzoek bleek dat tijdens die periode van 5 jaar, 6,4 procent van de onderzochte mannen als diagnose prostaatkanker kreeg. Na deze uitkomst gecorrigeerd te hebben op leeftijd, bleek dat uiteindelijk de mannen met reguliere slaapproblemen 1,6 tot 2,1 keer meer kans op prostaatkanker hadden dan de mannen zonder slaapproblemen. Het verband tussen slaapproblemen en vergevorderde prostaatkanker was hoger, namelijk drie keer zo hoog. Hierbij waren de slaapproblemen wel ernstiger van aard.

De onderzoekers gaven wel aan dat de cijfers nog bevestigd moeten worden met een onderzoek die de mannen een langere tijd volgt. Pas dan kunnen er echt feitelijke conclusies getrokken worden tussen slaapproblemen en de kans op de ontwikkeling van prostaatkanker.

Eerder was nog weinig onderzoek gedaan naar de rol van slaap op de ontwikkeling van prostaatkanker. Dat er een verband bestaat tussen slaap en de ontwikkeling van borstkanker bij vrouwen was al wel duidelijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *