slaapduur jongeren

Hoeveelheid slaap van jongeren bepaald door genen

Slapen bepaald door genenDat slaap erg belangrijk is voor jongeren is al meerdere malen aangetoond. Een goede nachtrust heeft een belangrijke rol voor de groei en ontwikkeling van het lichaam en de gezondheid. Er is recentelijk onderzoek gedaan naar de slaapduur van jongeren waaruit gebleken is dat dit beïnvloed wordt door genen en omgeving.

In het onderzoek zijn de gegevens van tweelingen en hun broers/zussen gebruikt, in de leeftijdscategorie van 12 tot 20 jaar. Zij staan ingeschreven bij het Nederlands Tweelingen Register, waardoor de factoren goed in kaart gebracht konden worden.

slaapduur kinderen

Uit het onderzoek bleek dat de slaapduur voor 35 procent bepaald wordt door genen. Er was hierbij geen verschil tussen jongens en meisjes. Het onderzoek werd verricht door te kijken naar de verschillen in slaapduur tussen de jongeren. Ook was de omgeving van invloed op de slaapduur, zoals bijvoorbeeld computers en andere

omgevingsfactoren. Hierbij bleek dat bij meisjes de huiselijke omgeving meer van invloed was dan bij jongens. Zij werden bijvoorbeeld sterker beïnvloed door vaste bedtijden. Jongens waren gevoeliger voor beeldschermen en andere computer gerelateerde activiteiten.

Volgens een van de onderzoekers van het VU Medisch Centrum is het zorgelijk dat jongeren steeds minder slapen. Vooral puberende jongeren hebben namelijk meer slaap nodig dan andere jongeren, maar juist deze jongeren slapen minder. Hierdoor kan de gezondheid, maar ook de ontwikkeling geschaad worden.

De onderzoekers geven als advies om kinderen zo vroeg mogelijk aan te leren om voldoende te slapen. Op deze manier zijn zij minder gevoelig voor andere factoren en zien zij eerder de noodzaak van een goede nachtrust aan. Bovendien voorkomt dit de kans op overgewicht en andere gezondheidsrisico’s als kanker en hart- en vaatziekten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *