Het juiste dekbed vinden

Dé perfecte slaapkamer bestaat niet. Iedereen heeft andere wensen op het gebied van inrichting, soort matras en ventilatie. Dit is afhankelijk van persoonlijke voorkeuren, maar ook van de woning waarin je woont. Ook de keuze voor een dekbed is erg specifiek. Er zijn wel een aantal punten waar je op kunt letten wanneer het om de aanschaf van een nieuw dekbed gaat. In dit artikel vind je een overzicht.

De kwaliteit

Let bij een nieuw dekbed altijd goed op de details. Controleer of de stiksels degelijk zijn, de naden goed zijn afgewerkt en of de vlakken van het tijk in gelijke formaten in het tijk gestikt zijn. Er zijn vele merken op de markt die al jarenlang kwalitatieve dekbedden produceren. Er kunt hier ook eerst onderzoek naar doen. Vooral Duitsland en Oostenrijk staan bekend om hun dekbeddenateliers met kwalitatief hoogstaande dekbedden. Lees hier meer over de eerste dekbedden in Duitsland.

De warmteklasse

Een van de belangrijkste keuzes is de keuze voor de warmte van het dekbed. Om deze keuze makkelijker te maken is er een warmteclassificatie aan dekbedden toegekend. Er zijn vier warmteklassen:

  • Klasse 1: dit zijn de warmste winterdekbedden. Dit dekbed is geschikt wanneer je het snel koud hebt of in een zeer koude kamer slaapt.
  • Klasse 2: dit zijn de warmere 4 seizoenen dekbedden. Wanneer de temperatuur in je slaapkamer het hele jaar door ongeveer gelijk is, dan is dit een goede optie.
  • Klasse 3: dit zijn  de luchtigere 4 seizoenen dekbedden. Een goede keuze wanneer je het snel warm hebt of een warmere slaapkamer hebt.
  • Klasse 4: dit zijn de zomerdekbedden die vooral geschikt zijn voor warme zomernachten.

Welk dekbed voor jou geschikt is, is vooral afhankelijk van de temperatuur in jouw slaapkamer en jouw persoonlijke voorkeuren.

De dekbedmaat

Dekbedden hebben verschillende maten. De meest voorkomende maten zijn 140, 200 en 240 centimeter in de breedte en 200 en 220 centimeter in de lengte. Welke maat voor jou geschikt is hangt af van een aantal factoren, zoals de afmetingen van je matras, je lichaamslengte en je persoonlijke voorkeur. Wanneer je een dekbed van een Duitse fabrikant koopt, dan kunnen de afmetingen afwijken. In Nederland wordt de tijk zonder vulling gemeten, terwijl in Duitsland het gevulde tijk gemeten wordt. Kijk voor een dekbedmaten wijzer op Dekbedden.com.

Het tijk

De hoes van het dekbed wordt de tijk genoemd. Deze tijk kan op verschillende manieren gestikt worden en van verschillende materialen gemaakt zijn. Erg fijn zijn katoenen tijken, omdat deze tijken goed ventileren en vocht opnemen. Om de kwaliteit van een katoenen tijk aan te geven wordt er vaak de aanduiding Nm gebruikt. Dit houdt in hoeveel meter garen er bij een gewicht van 1 gram wordt gebruikt. De meest voorkomende tijken zijn Nm 100 en Nm 135. Hoe hoger de kwaliteit, hoe soepeler de tijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *